Seal element of the university of freiburg in the shape of a clover

WISSENS.KERNiG

Systematic knowledge management to strengthen municipal sustainability governance in the area of nutrition

Logo des Projekt Wissens.KERNIG

Did you know??

Food accounts for around one third of our ecological footprint. There are many different ways to reduce this footprint. Food is therefore also an important component of climate protection at the local level.

In the KERNiG project, the University of Freiburg is working with the city of Leutkirch im Allgäu to make nutrition more sustainable at the local level. The aim is to enable a more socially and environmentally compatible diet.

Goals

The overarching goal of the transdisciplinary joint project KERNiG was to initiate and accompany research into a municipal sustainability transformation in two smaller cities of comparable size and structure by actively shaping the food system.

The research and transformation goals derived from this were:

These objectives were systematically elaborated in detail in the town of Leutkirch im Allgäu in a second project phase.

KERNiG Verbundprojekt – Veröffentlichung des KERNiG-Praxishandbuchs

“Kommunen gestalten Ernährung – Neue Handlungsfelder nachhaltiger Stadtentwicklung”

Was hatte es mit KERNiG auf sich?

Im Rahmen des Verbundforschungsprojekts KERNiG wurde zwischen 2016 und 2019 das kommunale Ernährungssystem der Städte Leutkirch im Allgäu und Waldkirch im Breisgau umfassend untersucht. „Kommunales Ernährungssystem“ meint dabei mehr, als „was auf den Teller kommt“, nämlich die Vielfalt an ernährungsbezogenen Aktivitäten und Beziehungen zwischen allen relevanten Akteursgruppen – von der Stadtverwaltung über Unternehmen, Vereinen und Initiativen bis zu den Bürgerinnen und Bürgern – in allen Bereichen von der Produktion, über die Verarbeitung, Versorgung, Zubereitung bis hin zu Konsum und Entsorgung von Nahrungsmitteln in der Stadt.


Nachhaltigkeit spielt eine zentrale Rolle in den Leitbildern vieler deutscher Städte und Gemeinden. Konkrete Maßnahmen konzentrieren sich bislang jedoch hauptsächlich auf die Bereiche Energie und Verkehr. Schätzungen zufolge verursacht jedoch allein der Bereich der Ernährung dabei im Durchschnitt rund ein Drittel des ökologischen Fußabdrucks, mehr als die Bereiche Mobilität und Energie zusammen. Der zentrale Bereich Ernährung bleibt bisher weitestgehend außen vor.

Cover des "KERNIG PRaxishandbuchs"

The local food system as a lever for sustainability management in municipalities

Within the framework of the transdisciplinary research and development projects “KERNiG” and “Wissens.KERNiG”, funded by the German Federal Ministry of Education and Research (BMBF), the question of how local authorities can set and achieve sustainability goals in the field of nutrition was investigated in cooperation with cities and municipalities over a period of six years. The key findings for municipal policy and administration have now been published as an open access book.

Buchdeckel Nachhaltige Gestaltung von lokalen Ernaehrungssystemen durch Kommunalpolitik und -verwaltung

Publikationen

Praxisbeiträge

Wissenschaftliche Artikel

Präsentationen

Poster

Medienspiegel

Ansprechpartner

Portraitfoto von Prof. Dr. Heiner Schanz

Prof. Dr. Heiner Schanz

Projektleitung

Projektdaten

ProjektleitungProf. Dr. Heiner Schanz
ProjektmitarbeitendeDavid Sipple
Laufzeit04/2020 – 10/2022
FinanzierungBundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) im Rahmen der Sozial-ökologischen Forschung zum Themenschwerpunkt “Nachhaltige Transformation urbaner Räume”
VerbundpartnerStadt Leutkirch im Allgäu
KooperationspartnerProf. Dr. Arnim Wiek, Julie Ann Wrigley Global Institute of Sustainability, Arizona State University
Deutscher Städte- und Gemeindebund